Terápiák

Lökéshullám terápia

A Lökéshullám terápiát ortopédiai konzultáció előzi meg.

Az ESWT az Extracorporal Shock Wave Therapy, vagyis Testen Kívüli Lökéshullám rövidítése. A csupán néhány éve kifejlesztett lökéshullám készülékek elsősorban különböző mozgásszervi panaszok, betegségek kezelésére alkalmasak. Világszínvonalú eljárás könyök, váll, nyak és sarok fájdalmak ellen. A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve csökkentik a gyulladást és erősen csökkentik a fájdalmakat is. Fokozza a vérkeringést, ezáltal vérbőséget okoz, amelynek hatására a gyulladást csökkentő faktorok nagyobb koncentrációban jelennek meg a kezelt területen és környékén. A gyulladás jelentősen mérséklődik. A jobb vérellátás jobb anyagcserét, tápanyag- és oxigén-ellátást tesz lehetővé, továbbá jelentősen javítja az anyagcsere végtermékek elszállítását. Az izmokat ellazítja. A lökéshullám terápia fokozza a test öngyógyító mechanizmusait.

Lökéshullám kezelés alkalmazási területei

 • Sarokfájás (sarokcsőr, sarok csontkinövés)
 • Achilles ín fájdalom
 • Váll fájdalmak bizonyos területei
 • Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • Masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók
 • Bizonyos talp fájdalmak
 • Tenisz és golf könyök
 • Derék és hátfájások egyes válfajai
 • akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • Nyak és fejfájások bizonyos válfajai

Hogyan zajlik a mozgásszervi lökéshullám terápiás kezelés?

A kezelést egy részletes ortopéd szakorvosi vizsgálat előzi meg.

A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően kell fektetni, ill. bizonyos kezeléseknél ültetni.

Tekintettel arra, hogy többnyire sorozat kezelésekre van szükség, az egyes gyógyító beavatkozások időtartama 5-10 percnél nem hosszabb.

A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük. A kezelendő területre, illetve esetleg a kezelő fejre ultrahang gélt helyezünk, mely a gyógyító energia (lökéshullám) áthatolását a bőrön nagyban segíti. A kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség (másképpen fogalmazva a kezelés erőssége) fokozatosan emelhető. A kezelést követően a beteg hazamegy és a következő kezelésig nincs teendője. A kezelés napján – olykor – szükség lehet a kezelt terület helyi hűtésére.

PRP-sajátvér terápia

 A PRP terápiát ortopédiai konzultáció előzi meg.

A sajátvérterápia alapja, hogy a vérünk egyik alkotóeleme, a thrombocyta (vérlemezke) az átépülés stimulálásával saját szöveteinkben biológiai regenerációt képes elindítani. A PRP saját vér injekciós kezelés (thrombocyta dús plazmainjekció: Platelet Rich Plasma) lényege; hogy szervezetünk természetes folyékony szövetének egyik elemét, a thrombocytákat, koncentráltan olyan helyre juttatjuk, ahol biológiai regenerációt tudnak elindítani, s ehhez semmilyen kémiailag előállított készítményt nem használunk. A saját vér koncentrátumból felszabaduló növekedési faktorok kifejezetten elősegítik a porcsejtek szaporodását, a szövetek és a sejtek regenerációját, gyógyítását.

 Milyen esetekben javasolható a PRP kezelés?

 • ízületi fájdalmak (pl. térd fájdalom, befagyott váll, csípő fájdalom), porckopás, krónikus ízületi gyulladás (arthrosis)
 • teniszkönyök
 • Achilles-ín gyulladás
 • sarkantyú
 • golf-könyök
 • carpalis alagút szindróma
 • sportsérülések, izomsérülések

traumás porc sérülések, porcműtétek után

 Hogyan történik a PRP kezelés?

Szakorvosunk egy konzultáció, fizikális vizsgálat, képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a szakmai szabályok alapján dönt arról, az Ön számára megfelelő választás lehet-e a PRP kezelés. Amennyiben igen, ezután következik a vénás vérvétel, majd speciális centrifugálási eljárással a sor kerül a saját vérből a PRP kinyerésére, amelyet ezután injekcióznak be az ízületbe. A beavatkozást követően az ízületben néhány napos átmeneti duzzanat, enyhe gyulladás jelentkezhet. Az injekció beadását követően kb. 3 hét után jelentkeznek az első pozitív változások. A kezelést követően a porc újjáépülési folyamata megindul, illetve a fájdalommentesség hónapokig fennáll.

 Kezelés utáni teendők

Fontos a kezdeti tehermentesítés. Két hétig az adott ízület, illetve testtájék minden nagyobb fizikai megterhelésének kerülése javasolt. Ezt követően fokozatosan, csak fájdalomhatárig ajánlott terhelni, lehetőség szerint gyógytornász szakember vezetésével!

Jegelés, fájdalomcsillapítás. A készítmény beadása nem fájdalmatlan, hiszen eleve egy fájdalmas, esetleg gyulladásban lévő területre, ízületbe adjuk az injekciót, ami feszítő érzéssel járhat. A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét lehet, de az eredmény a kezelés megkezdésekor fennálló állapottól függ.

 

hu_HUHungarian